blogs
28 januari, 2021

Interview met Luxaflex® over het positieve effect van licht

Interview met Luxaflex®  over het positieve effect van licht


Door rekening te houden met lichtregulatie, energie-efficiëntie en het gemak van automatische bediening kun jij van elke kamer in huis een mooiere en fijne plek maken om te wonen. We spraken voor ons Restyle magazine met marketingmanager bij Luxaflex® Jaap-Jene Langevoord over het positieve effect van natuurlijk licht binnenlaten. Haal ook het licht – en rust – in huis.

Rust in huis bereik je grotendeels door de veranderende, sfeerbepalende eigenschappen van licht goed te benutten. Een groot gedeelte van je woongenot is te danken aan licht, benadrukt marketingmanager bij Luxaflex® Jaap-Jene Langevoord. “Met de juiste zonwering kun je een bewolkte dag lichter laten lijken of een benauwde kamer koeler en aangenamer doen aanvoelen.” Ook de seizoenen vormen een belangrijk aspect bij de inrichting van je huis. In de zomer staat de zon hoger aan de hemel, zodat je meestal geen last hebt van het verblindende licht. Bladeren aan de bomen kunnen ‘s zomers de lichtinval wel wat diffuser maken. Tijdens de herfst en winter benemen de kale bomen niet langer de inkijk van buitenaf, zodat je extra privacy kunt gebruiken. Zeker wanneer je zichtbaar bent vanaf een drukke straat.

De functie van lichtinval

Hoe het licht binnenkomt − helder en levendig of zacht en gedempt − is onder meer afhankelijk van de ligging van je huis, vertelt Jaap-Jene. Door hier al direct bij het kiezen van je inrichting rekening mee te houden, kom je niet voor verrassingen te staan. “We merken dat mensen die gaan verbouwen of verhuizen vaak als één van de laatste klussen nadenken over de raamdecoratie en zonwering. Men geeft bijvoorbeeld veel geld uit aan een nieuwe lichtkoepel om meer licht binnen te laten, maar denkt niet aan de momenten waarop je het vele licht dat daardoor binnenvalt wilt filteren. Laat je je hier direct bij aanschaf over informeren, dan kun je er rekening mee houden bij het plaatsen van de koepel. De zonwering kan dan mooi worden afgewerkt zodat je nog meer plezier hebt van de (extra) lichtinval.”

Duurzaam maken van je huis

Volgens Jaap-Jene wordt raambekleding nog te vaak los gezien van de rest van de inrichting en de functies die de woonruimtes hebben. “Men denkt na over welke vloer er moet komen, hoe uitstoot verminderd wordt met goed geïsoleerde muren, zonnepanelen en dubbel glas. Gelukkig beseft men steeds vaker dat de meeste warmte ontsnapt via het raam en dat goede raamdecoratie een enorm bijdrage kan leveren aan een goede isolatie. Dit is dus juist een serieuze speler in het duurzaam maken van je huis.” Want wist je dat tot wel vijftig procent van de warmte in huis via de ramen kan ontsnappen? Aan de andere kant kan de warmte die van buiten naar binnen komt (warmteopbrengst) een kamer onaangenaam warm en benauwd maken. De combinatie van bijvoorbeeld een isolerende Duette® Shade met mooie overgordijnen zorgt dat er geen warmte ontsnapt via de ramen.”

Automatisch openen en sluiten van raamdecoratie

“Met PowerView Automation® kun je Luxaflex® raambekleding met je smartphone, tablet of afstandsbediening nauwkeurig aansturen, door bijvoorbeeld automatisch één of alle zonwering bij je thuis te openen of te sluiten volgens vooraf ingestelde favoriete instellingen en programma’s. Het geeft je de ultieme controle over de lichtinval en privacy. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je huis te warm wordt als je er niet bent. PowerView® doet al het werk voor je, ook als je niet thuis bent.” Ben je niet zeker of PowerView Automation® bij je past of ben je bang dat het programma te geavanceerd is? Laat je adviseren in de winkel over de mogelijkheden. Jaap-Jene: “We willen dat iedereen, jong en oud, kan genieten van het comfort van slimme bediening. Onze retailers kunnen uitgebreid het gebruik van de app- of spraakbediening uitleggen en de programma’s tonen. De app is ontworpen voor eenvoudig gebruik en heeft duidelijke functies en keuzes. Ook kan de adviseur helpen bij het instellen van voorkeursprogramma’s.”

Zonwering voor een beter milieu

Eén van de trends is de aandacht voor duurzame materialen en afkomst van producten. Door rekening te houden met de duurzame aspecten van je inrichting, draag je je steentje bij aan een beter milieu. Luxaflex® is daarom altijd bezig met de vraag hoe het merk kan bijdragen aan een duurzame wereld. “Dit doen we onder meer door duurzaam te produceren. Voor bepaalde producten – zoals onze Horizontale Jaloezieën, een aantal Rolgordijnen, Plissé Shades en Verticale jaloezieën − hebben we het Cradle to Cradle certificaat ontvangen. Hierbij wordt gekeken naar circulaire productiestandaarden, waarmee wij de circulariteit van onze producten kunnen aantonen en verder ontwikkelen. Het vinkt het gehele duurzame proces af, van productie met minimaal waterverbruik tot gerecyclede grondstoffen, goede arbeidsomstandigheden en onze filosofie. Belangrijk voor onze consumenten omdat elk nieuwbouwhuis vanaf 2021 aan de norm voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) - dit zijn eisen op gebied van duurzaamheid - moet voldoen.” Ook wat betreft productontwikkeling staat Luxaflex® niet stil. Zo vernieuwde het merk onlangs haar collectie Horizontale Jaloezieën van 98% gerecycled aluminium en is Jaap-Jene trots op de Greenscreen® Sea-Tex™ Rolgordijnen, de eerste rolgordijnen ter wereld die van gerecycled plastic zijn gemaakt. “We zijn blij dat we hiermee één van de grootste problemen van dit moment helpen aan te pakken: de bedreiging van onze oceanen.”

 

Luxaflex® Adviesweken

 

Wil je ontdekken hoe de mooie producten en innovaties van Luxaflex® bijdragen aan een beter binnenklimaat? Bezoek onze winkel voor een uitgebreid advies. Kom je in de maand oktober 2020 nog naar Studio van der Goes dan ontvang je bovendien de 4e jaloezie van ons kado! Lees meer over deze en andere acties tijdens de Luxaflex® Adviesweken of bekijk het Luxaflex® inspiratiemagazine!

Ben je benieuwd wat een binnenhuisadviseur nog meer voor je kan doen? Lees het complete Restyle magazine met een overzicht van de nieuwste woontrends en onze collecties.