blogs
21 oktober, 2021

Tips voor het kopen van gordijnen

Tips voor het kopen van gordijnen


Gordijnen zijn echte sfeermakers in huis, maar ze zijn zeker ook functioneel! Dat maakt de aanschaf van gordijnen een goede investering waarvan je jarenlang plezier hebt. Het is daarom belangrijk om de juiste gordijnen te kiezen, passend bij de ruimte, jouw woonstijl en de situatie. Lees in deze blog meer over het kopen van gordijnen.

Ga je verbouwen of koop je een nieuw huis, dan is raambekleding één van de eerste producten die je uitkiest. Het vormt samen met de vloer en wandbekleding de basis voor je interieur. Het soort raambekleding, de kleur en het materiaal zijn daarbij enorm bepalend voor de sfeer in huis. Kies je voor gordijnen, dan zit je voor het laatste eigenlijk altijd goed! Vooral met de keuze uit honderden (nieuwe) kleuren en rijke materialen breng je direct de juiste sfeer aan.

De ruime keuze in materialen en kleuren van gordijnen maakt de juiste keuze niet makkelijk. In de winkel kunnen we je natuurlijk uitgebreid en persoonlijk helpen. Want er is meer belangrijk bij de aanschaf van gordijnen: de afmeting van de ruimte, de afwerking en confectie, het soort gordijnen, de functionele wensen en het ophangsysteem doen er ook toe. We geven een aantal tips ter inspiratie, voordat je naar de winkel komt.

bha-2021-Q3-Slaapkamer 12.jpg

Voor welke gordijnplooi ga je?

We onderscheiden een aantal verschillende plooien voor gordijnen, die allemaal een ander effect hebben of geschikt zijn voor een bepaalde stof of dessin. Zo leent een enkele plooi zich uitstekend voor gordijnen met dessins. Je hebt namelijk minder golven in het gordijn waardoor je meer ziet van het dessin. Kies je voor een gordijn met een lengte van 200 cm of hoger, dan is een stof met een dubbele plooi aan te raden. Het geeft een rijke uitstraling aan de ruimte en de plooi loopt langer door naar beneden. Voor gordijnen met een dubbele plooi is 20% tot 25% meer stof nodig. 

Zeer soepele en dunne stoffen zijn het meest geschikt voor een triplooi, maar je ziet steeds vaker dat de triplooi ook in iets dikkere stoffen worden verwerkt. De wave plooi is één van de populairste en is vol en uitbundig. Het gordijn loopt hierbij in een golvende vorm naar voren en achteren. Door de vaste afstand tussen runners middels koordjes, blijft het gordijn altijd mooi en evenredig hangen. Lees meer over plooien en confectiewijze in deze blog.

bha-2021-Q3-Woonkamer 37.jpg

En welk ophangsysteem voor gordijnen is geschikt?

De manier waarop de gordijnen worden opgehangen, is medebepalend voor het totaalplaatje. Zo zijn ingeslagen ringen vanwege het staal vaak wat stoerder en passen goed bij een industriële stijl. Door het licht dat door de roedes komt, is dit systeem minder geschikt voor de slaapkamer. We zien tegenwoordig ook veel goud en messing terug in roedes, mooi in een hotelchic interieur! Plooien hangen vaak aan een railroede aan het plafond, afhankelijk van de confectiewijze kies je het systeem dat hierbij past. Goede voorlichting helpt je bij je keuze. Onze stylisten weten hier alles van en kunnen je helpen om het juiste ophangsysteem te vinden.

Binnenhuisadviseurs vakmannen (3).jpg

Meet ruim in

Met name confectie heeft invloed op de hoeveelheid stof die je nodig heb voor gordijnen, maar ook krimp kan voorkomen bij gordijnen. Wil je zeker weten dat de ramen goed worden opgemeten, laat dit dan doen door één van onze stoffeerders. Wij komen altijd bij je thuis inmeten én maken de gordijnen op maat. Krimp kun je voorkomen door de gordijnen niet zelf te wassen, maar chemisch te laten reinigen. Daarnaast kunnen gordijnen krimpen door de luchtvochtigheid in huis. Met name linnen gordijnen zijn hier gevoelig voor.

bha-2021-Q3-Eetkamer 14.jpg

Denk aan de rest van je interieur

Omdat gordijnen zo sfeerbepalend zijn voor een ruimte, is het goed om deze te visualiseren met de rest van het interieur. Wat zal een bepaalde kleur of print doen met het effect van de gehele ruimte? Vind je dit lastig om te bedenken, dan adviseren we je natuurlijk graag! Neem bijvoorbeeld foto’s van je (gewenste) interieur mee naar de winkel. 

Alvast een aantal tips: in oude huizen staan dubbel of tri-geplooide stoffen of een glanzende, dikke stof chique, terwijl ‘cleane’ enkele plooi of waveplooi gordijnen goed passen bij nieuwbouw. Heb je een uitgesproken visgraatvloer, dan kun je de gordijnen beter effen houden, terwijl een rustige basis goed aangevuld kan worden met gordijnstoffen met dessin of patroon. In combinatie met behang zorgen neutrale gordijnen al snel met verbinding tussen de verschillende producten. Andersom zal een gordijn met dessin snel passen bij een rustig behang(patroon). Werk je van groot naar klein, dus van wand naar accessoires dan kun je ervoor zorgen dat kleuren en materialen goed met elkaar matchen.

bha-2021-Q3-Slaapkamer 29.jpg

Voering is een goede investering

Gevoerde gordijnen hebben veel voordelen: ze isoleren, zijn duurzaam, werken verduisterend en zijn comfortabel. Doordat dit type gordijn isoleert, levert dat op de lange termijn een besparing op je energierekening op. Gevoerde gordijnen hebben een langere levensduur, omdat de dikkere stof minder snel verkleurt door (zon)licht. De gordijnen hebben een verduisterend effect en zijn daarom geschikt voor de slaapkamer en andere ruimtes waar je het extra donker wilt hebben.

Ben je enthousiast geworden en wil je al onze stoffen van merken als Artelux, Kobe en NL Label zelf bekijken? Kom langs in onze winkel en vraag onze adviseurs naar persoonlijk interieuradvies, afgestemd op jouw huis en woonwensen. Ook goed om te weten: wij komen het raam thuis inmeten en maken de gordijnen op maat. Vergeet voor je bezoek ook niet onze lopende acties te bekijken!