blogs
28 januari, 2021

Het verschil tussen Marmoleum en Novilon

Het verschil tussen Marmoleum en Novilon


Marmoleum en Novilon zijn prachtige, onderhoudsvriendelijke vloeren. Met beide vloeren haal je een strakke, moderne en comfortabele vloer in huis. Beide vloeren kunnen tegen een stootje en zijn ideaal voor vloerverwarming. Door de goede warmtegeleiding zijn de vloeren comfortabel aan je voeten. Ideaal dus. Maar welke kies je? We leggen de belangrijkste verschillen tussen Marmoleum en Novilon aan je uit.

Marmoleum in het kort

Misschien heb je niet eerder van Marmoleum gehoord, maar wel van linoleum. Dat kan. Marmoleum is de merknaam van fabrikant Forbo en wordt door Studio van der Goes verkocht. Forbo is de oudste en grootste linoleumproducent ter wereld. Het is de meest bekende linoleumvloer en daarom spreken wij vooral over Marmoleum als wij het over deze vloer hebben.

Marmoleum is een bijzonder milieu- en onderhoudsvriendelijke vloer, het is zelfs de duurzaamste vloer op de markt. Marmoleum is biologisch afbreekbaar en bestaat uit duurzame grondstoffen. Inmiddels bestaat Marmoleum al meer dan honderd jaar, maar deze vloer paste nog nooit zo goed bij de tijdgeest als nu!

Novilon in het kort

De vinylvloeren die wij verkopen zijn van de Novilon collectie van Forbo. Novilon kun je het beste omschrijven als verend vinyl of vinylvloerbedekking. Het wordt ook wel de stille vloer genoemd door de geluiddempende werking die je direct na het installeren merkt. Novilon vermindert contactgeluid zodat de onderburen geen last hebben van bijvoorbeeld loopgeluiden. De Diamond Seal beschermlaag maakt Novilon anders dan andere vinylvloeren. Het beschermt het vinyl tegen krassen en slijtage en zorgt voor een matte en natuurlijke uitstraling.

Wat is het materiaalverschil?

Linoleum wordt gemaakt van 97% natuurlijke materialen: jute, hars, houtmeel en kalksteen, 72% daarvan is snel herwinbaar en 43% is recyclebaar. Het is van zeer duurzame kwaliteit. Marmoleum valt in de categorie harde vloeren. Novilon vinylvloeren bestaan uit meerdere lagen kunststof waaronder een sterke toplaag en een transparante beschermlaag. Een vinylvloer is meestal 4 meter breed en daarom zonder naden te leggen, vinyl is daarnaast een soepel en verend product.

Beide vloeren zijn gemakkelijk in de onderhoud. We adviseren de vloer met een stofwisser of natte doek schoon te maken, al volstaat een stofzuiger ook prima. Daarnaast zijn er professionele producten om de vloer extra schoon te maken en beschermen. Gemorst water of drinken kun je eenvoudig schoonmaken en trekt niet in de vloeren. Door deze eigenschappen zijn beide vloeren ook erg geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer, toilet en keuken.

Welke varianten en dessins zijn er beschikbaar?

De Marmoleum collectie bestaat vooral uit rustige, subtiele prints en uni kleuren. Marmoleum heeft veel weg van een gietvloer of stenen vloer en is een goed zacht, duurzaam en veelzijdig alternatief. Het betekent niet dat de vloer saai is: de tegels en banen maken het juist mogelijk om leuke patronen te leggen en hoeken te creëren met de vloer. Ook bevat de collectie een aantal opvallende kleuren zoals blauw, geel of oranje.

Novilon is verkrijgbaar in twee varianten; kamerbreed Novilon vinyl en Allura pvc in stroken en tegels. Het vinyl is kamerbreed te verwerken, dus zijn er geen vervelende naden zichtbaar. Een voordeel hiervan is dat de vloer makkelijk te leggen is, en dat er niet veel vuil tussen de naden kan gaan zitten. De collectie van Novilon is veelzijdig en bevat meerdere prints. De dessins in hout- of betonlook zijn vaak niet van echt te onderscheiden.

En wist je dat Forbo Marmoleum en Novilon een prachtige trendcollectie hebben ontworpen in samenwerking met stylisten van vtwonen? Laat je inspireren door de rustige, aardse uitstraling van de Marmoleum collectie of de eigentijdse betonvloeren, Hongaaarse punt of Terrazzo uit de Novilon VTwonen collectie.

Hoe monteer je Marmoleum en Novilon?

Marmoleum kun je aanschaffen in een clickvariant of een gelijmde variant. Bij beide varianten moet je zorgen voor een effen ondervloer, oneffenheden komen namelijk snel naar boven als de vloer eenmaal geplaatst is. Marmoleum is verkrijgbaar in banen, stroken en tegels. Afhankelijk van je keuze, zal dit de werkwijze van de plaatsing van het linoleum beïnvloeden. Wij adviseren daarnaast om een clickvloer vanwege de naden niet in vochtige ruimtes te monteren.

Een vinylvloer is relatief dun en wordt direct op de ondervloer gelijmd of verwerkt. Daarom is het van groot belang dat de ondervloer volledig glad is, anders is elk korreltje of andere oneffenheid direct zichtbaar. Een geluiddempende ondervloer is niet nodig, de vloer vermindert contact- en omgevingsgeluid al aanzienlijk, ook al is het een dunne vloer. Een voordeel van een dunne vloer is dat hij warmte goed geleid en dus net als Marmoleum geschikt is voor vloerverwarming.

Prijsverschil tussen Marmoleum en Novilon

Marmoleumvloeren voor thuis variëren in prijs van € 30,- tot € 40,- per vierkante meter. Linoleum is enorm duurzaam, dus de prijs betaalt zich op de lange termijn zeker terug. Novilon vinylvloeren zijn over het algemeen iets goedkoper. De prijzen variëren van € 20,- tot € 30,- per vierkante meter. Het leggen van vinyl is daarnaast over het algemeen voordelig. Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend, bekijk de actuele prijzen in de winkel.

Ben je benieuwd naar de linoleum- en vinylkwaliteiten van Marmoleum en Novilon en wil je deze bekijken? Kom dan langs in onze winkel! Je kunt online ook een afspraak maken met één van onze adviseurs.